O projekcie

Projekt realizowany jest, w ramach programu "Uczenie się przez całe życie": Leonardo da Vinci, przez Dolnośląską Izbę Rzemieślniczą i zakłada zrealizowanie staży zawodowych w zagranicznych przedsiębiorstwach dla 111 uczniów dolnośląskich szkół zawodowych w następujących profesjach: piekarz (25 osób), cukiernik (18 osób), mechanik pojazdów samochodowych (18 osób), fryzjer (22 osoby), kucharz (6 osób), stolarz (8 osób), instalator urządzeń sanitarnych (4 osoby), elektryk (4 osoby), fotograf (4 osoby), złotnik (2 osoby). Staże trwają 3 tygodnie i realizowane będą od września 2010 roku do maja 2012 roku.

W ramach projektu uczniowie mają zapewnioną podróż, wyżywienie, zakwaterowanie, kieszonkowe oraz kurs językowo-kulturowy.


poniedziałek, 16 maja 2011

Grupa 8 - podsumowanie

STAŻ W JENA 27.03-16.04.2011

Aneta Hauke

Dnia 28.03.2011 rozpoczęłam trzytygodniowy staż w Niemczech. Staż odbywałem w miejscowości Jena w hotelu „Gaststatte Zur Noll”. W pierwszym dniu pobytu w Jenie pani Bianka Gerlach zaprowadziła mnie do hotelu, tam zapoznałam się z pracownikami. W kolejnych dniach moich praktyk uczyłam się nowych przepisów sporządzania dań, które mieściły się menu hotelowym. Wraz ze mną na stażu byli Justyna i Patryk, naszym opiekunem był pan Piotr Pałka. Podczas pobytu na stażu odbyłam trzy wycieczki: do Planetarium, Scala, ogrodu botanicznego. Pani Bianka oprowadzała nas po Jenie. Wyjazd ten poszerzył moją wiedzę kulinarną, zdobyłam nowe umiejętności w dziedzinie gastronomicznej, zapoznałam się z inną kulturą. Cieszę się,że mogłam brać udział w stażu i bardzo bym chciała jeszcze raz wyjechać na odbycie praktyk zagranicznych.

Patryk Czekalski

Wyjazd do Jeny w Niemczech okazał się bardzo interesujący. Podczas tego pobytu i pracy w hotelu Fair Resort Jena nauczyłem się kilku ważnych rzeczy. Pracownicy hotelu byli dla mnie bardzo mili i wyrozumiali, ponieważ nie znałem perfekcyjnie języka niemieckiego żeby się z nimi porozumieć. Mój opiekun również był wyrozumiały pod tym względem. Zawsze służył pomocą i dobrą radą. Jestem bardzo zadowolony z tego wyjazdu.

Justyna Drańska

Na staż pojechałam pracować jako kucharz w hotelu Steigenberger Esplanade Jena. Zapoznaliśmy się z opiekunką Bianką Gerlach, która zaprowadziła nas do naszych hoteli, pokazała którym tramwajem jechać. Zaglądała do nas raz na tydzień jak nasze samopoczucie, jak sobie radzimy. W pracy było bardzo fajnie. Jestem zadowolona z odbytego stażu, ponieważ nauczyłam się nowych ciekawych potraw. Poznałam nowy smak kuchni niemieckiej. Doświadczyłam wielu nowych zagadnień, które trzeba przestrzegać w kuchni. Personel kucharzy był bardzo sympatyczny, dzięki nim nauczyłam się więcej języka niemieckiego, a niemieccy kucharze języka polskiego. Byliśmy na wycieczkach w planetarium, ogrodzie botanicznym, intershopie, na festynie pokazów figurek z drewna, granitu oraz szkła. Czas wolny po pracy przeznaczaliśmy na zwiedzanie miasta, chodzenie po sklepach, gotowanie, odpoczywanie. Zapoznałam tam rówieśników, którzy pochodzili z Ukrainy, Rosji, Rumunii oraz Niemiec. Dobrze się dogadywałam. Jestem zadowolona ze stażu, który odbyłam ponieważ doświadczyłam dużo nowych wiadomości, pojęć na temat gotowania. Poznałam również jak żyją Niemcy. Z miłą chęcią pojechałabym jeszcze raz na staż zagraniczny, oczywiście tylko w inne miejsce, do innego kraju, żeby tam poznać kulturę, język, obyczaje. Dzięki programowi Leonardo da Vinci mogłam rozszerzyć swoje umiejętności i dostałam kartę Europass.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz