Aneta Hauke
Dnia 28.03.2011 rozpoczęłam trzytygodniowy staż w Niemczech. Staż odbywałem w miejscowości Jena w hotelu „Gaststatte Zur Noll”. W pierwszym dniu pobytu w Jenie pani Bianka Gerlach zaprowadziła mnie do hotelu, tam zapoznałam się z pracownikami. W kolejnych dniach moich praktyk uczyłam się nowych przepisów sporządzania dań, które mieściły się menu hotelowym. Wraz ze mną na stażu byli Justyna i Patryk, naszym opiekunem był pan Piotr Pałka. Podczas pobytu na stażu odbyłam trzy wycieczki: do Planetarium, Scala, ogrodu botanicznego. Pani Bianka oprowadzała nas po Jenie. Wyjazd ten poszerzył moją wiedzę kulinarną, zdobyłam nowe umiejętności w dziedzinie gastronomicznej, zapoznałam się z inną kulturą. Cieszę się,że mogłam brać udział w stażu i bardzo bym chciała jeszcze raz wyjechać na odbycie praktyk zagranicznych.
Patryk Czekalski
Wyjazd do Jeny w Niemczech okazał się bardzo interesujący. Podczas tego pobytu i pracy w hotelu Fair Resort Jena nauczyłem się kilku ważnych rzeczy. Pracownicy hotelu byli dla mnie bardzo mili i wyrozumiali, ponieważ nie znałem perfekcyjnie języka niemieckiego żeby się z nimi porozumieć. Mój opiekun również był wyrozumiały pod tym względem. Zawsze służył pomocą i dobrą radą. Jestem bardzo zadowolony z tego wyjazdu.
Justyna Drańska
Na staż pojechałam pracować jako kucharz w hotelu Steigenberger Esplanade Jena. Zapoznaliśmy się z opiekunką Bianką Gerlach, która zaprowadziła nas do naszych hoteli, pokazała którym tramwajem jechać. Zaglądała do nas raz na tydzień jak nasze samopoczucie, jak sobie radzimy. W pracy było bardzo fajnie. Jestem zadowolona z odbytego stażu, ponieważ nauczyłam się nowych ciekawych potraw. Poznałam nowy smak kuchni niemieckiej. Doświadczyłam wielu nowych zagadnień, które trzeba przestrzegać w kuchni. Personel kucharzy był bardzo sympatyczny, dzięki nim nauczyłam się więcej języka niemieckiego, a niemieccy kucharze języka polskiego. Byliśmy na wycieczkach w planetarium, ogrodzie botanicznym, intershopie, na festynie pokazów figurek z drewna, granitu oraz szkła. Czas wolny po pracy przeznaczaliśmy na zwiedzanie miasta, chodzenie po sklepach, gotowanie, odpoczywanie. Zapoznałam tam rówieśników, którzy pochodzili z Ukrainy, Rosji, Rumunii oraz Niemiec. Dobrze się dogadywałam. Jestem zadowolona ze stażu, który odbyłam ponieważ doświadczyłam dużo nowych wiadomości, pojęć na temat gotowania. Poznałam również jak żyją Niemcy. Z miłą chęcią pojechałabym jeszcze raz na staż zagraniczny, oczywiście tylko w inne miejsce, do innego kraju, żeby tam poznać kulturę, język, obyczaje. Dzięki programowi Leonardo da Vinci mogłam rozszerzyć swoje umiejętności i dostałam kartę Europass.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz